zaterdag 4 oktober 2008

Crisis in Daikundi verergert met de dag

De droogte in de provincie Daikundi heeft de veiligheid in deze provincie verslechterd, zo zeggen parlementsleden uit deze provincie. Dag in dag uit wordt de veiligheidssituatie slechter.

Hevige overstromingen en een onregelmatige sneeuwval hebben ervoor gezorgd dat ongeveer 70 procent van de oogst er is verwoest. Daar bovenop kwam nog de droogte.

Parlementsleden waarschuwen dat de provincie te maken krijgt met een humanitaire ramp wanneer hulporganisaties en de overheid geen actie ondernemen voordat het winter wordt.

Doordat de veiligheidsdiensten niet in staat zijn het geweld binnen Helmand, Uruzgan en Kandahar te houden draagt dit bij aan de onveiligheid in Daikundi. Taliban nemen hier vaak een rustpauze van de felle strijd in het zuiden, aldus parlementsleden.

Onlangs zei Kai Eide, de leider van de UNAMA-hulpmissie van de VN in Afghanistan, dat er veel hulp wordt gestuurd naar het zuiden van Afghanistan maar dat daardoor de hulporganisaties de noordelijke provincies verwaarlozen.

Hulporganisaties waarschuwden vorige maand dat 9 miljoen Afghanen deze winter met de hongerdood worden bedreigd. Andere provincies die naast Daikundi zwaar zijn getroffen zijn onder meer Badghis, Bamian en Sar-e Pol.

Landen die deelnemen aan de missie van de ISAF-veiligheidsmacht zijn bovendien bezig zich te richten op de "eigen" provincie waar ze actief zijn en hebben geen oog voor het geheel. Ze proberen "te scoren" in hun eigen gebied, humanitair en militair, en dit lukt ze oook niet.

De veiligheidssituatie in Afghanistan was nog niet eerder zo slecht als nu, sinds het bewind van de Taliban eind 2001 af werd gezet. Een aantal landen, zoals Canada en Nederland, wil ook graag weg uit Afghanistan.

Het gebrek aan voedsel is ontstaan door de extreem strenge winter van afgelopen jaar die werd gevolgd door droogte. De slechte veiligheidssituatie en de voedselcrisis verergeren de situatie.

Geen opmerkingen: